Bindevævet er et spejlbillede af din krops historie


Fascia er betegnelsen for det meste væv i kroppen, og i daglig omtale bindevæv. Fascia er over alt i kroppen og blev opdaget for tusinder af år siden. Faktisk var DaVinci den første kendte kunstner der skildrede fascia i en tegning. Solid global forskning har fået os til at tage bindevævet alvorligt, da det har vist sig at have stor betydning for vores velbefindende og sundhed. Jeg følger forskningen verden over med stor interesse og deler den nyeste viden her og når du træner samt ved kropsbehandling.

 

   DaVinci fortolkning af kroppens fascia. 


Hvad er fascia?


Fascia er kollagen-væv der som et stort finmasket net forbinder og støtter hele kroppen. Det omslutter og svøber sig om nerver, blodkar -vener, kirtler og organer samt indkapsler musklerne, som forbinder musklerne med knoglerne. Bindevævet er overalt og er en vigtig medspiller for dit velvære, ydeevne og sundhed. Bindevævet er et stærkt og elastisk netværk fyldt med nerveender og kroppens største sanseorgan - et fantastisk feedback-system. Det er her alle informationer om dine vaner og traumer lagres, din krop husker alt.   
 
Bindevævet består primært af fibrene kollagen og elastin og tykkelsen, styrke og funktion afhænger af, hvor i kroppen vævet befinder sig. Det er meget væskeholdigt og vedligeholdes det ikke med bevægelse, tørrer fascien ud og skaber ikke kun problemer et sted i kroppen. Bevægelse er noget af det vigtigste for os mennesker. Kroppens bindevæv er elastisk og størstedelen ret flydende og fugtigt, hvilket er genialt for både bevægelse og styrke. For at vedligeholde disse kvaliteter er vi afhængige af at være i bevægelse.  

Fascien er din krops DNA og celle-sprogkode

Fascia er beskyttende af naturen og danner beskyttende adhæsion for at holde sammen på og stabilisere ubalancer og fejljusteringer i kroppen som velcro-tape. Fordi det indeholder blodkar og nerver kan det skabe neurologiske og venøse problemer. Netværket forbinder musklerne med sener, knogler og andre muskler, som påvirker din biomekanik, bevægelser og bevægelsesområde. Det dækker alle organer også hjernen, der påvirker det indre system. Det vil altså sige at bindevævets tilstand og viden er et spejlbillede af din krops historie både fysisk og psysisk.

 
Denne viden kan meget vel være den største medicinske og præstationsfremmende udvikling i vores generation! 


Vi er født med et fantastisk design 

Du er født med en intelligent krop, der har evner til at tilpasse sig de udfordringer som opstår. Hvordan du sidder, går, står, bevæger dig og ikke bevæger dig, indsamler indtryk og fornemmelser samt følelser og tanker danner grundlag for, hvordan din krop ar sammensat og fungerer i dag. 
 
Du har sikkert hørt denne sætning før, ´´du er hvad du tænker og spiser´´ , det har jeg  -  og det passer i denne sammenhæng. De kropslige udfordringer, du har i dag, er som regel en god kombination af din genetik og historie. Så de spændinger og smerter du har i dag, er et spejlbillede af, hvad du har oplevet og gjort fra barn til i dag.
 
Dine gener er svære at ændre, og historien er fortid, men den kan anvendes til at justere små retningsskift, så din fremtidige historie kan blive anderledes. For at skabe disse små ændringer er det første skridt, at du får en bevidsthed om sammenhængen, så du forstår din krop fysisk og psysisk. Dermed får du en god fornemmelse for, hvad du kan gøre for at få det bedste resultat.
 
En hurtig løsning som et quickfiks eller tryllemagi ville være magisk, men det holder ofte ikke i længden. Næ, de små ændringer er vejen frem, det er der du virkelig gør den langsigtede forskel.   


A.    Sundt bindevæv                                       B. Usundt bindevæv              

 

kollagen fascia reagere på belastning:

A: Når du variere dine bevægelser reagere bindevævet positivt.
B: Når du er inaktiv eller udsætter kroppen for de samme bevægelser hele tiden reagere negativt.

 

Hvorfor er fascia vigtig?


 

Fascia er det materiale, der holder kroppen sammen og hjælper med at overføre kræfter i hele kroppen. Et bevægelsessystem kaldt tensegrity integrity eller biotensegrity, kommer fra udtrykket ´´spændingsintegritet´´, bruges til at forklare, hvordan meget lette materialer kan bruges til at skabe stor stabilitet, når de er tæt integreret. Med dette perspektiv, forklarer det rigtig godt kroppensbindevæv biotensegrity egenskaber. Forestil dig et stort cirkustelt, hvor liner og tov var bindevæv der ikke skaber den rigtige mængde spænding til at holde stængerne (knoglerne) oppe - det ville få cirkusteltet til at falde sammen et eller flere steder. Hvorimod er spændingen ligeligt fordelt over hele teltet (kroppen) holdes den oppe, men hvis der er for meget spænding et sted, vil strukturen bryde sammen ved det svageste punkt.

Bindevævet har 10 gange flere sensoriske nerveender end dine muskler, og har stor indflydelse på din stillingssans - proprioception (hvordan du ved, hvor og hvordan kroppen er placeret uden at se), og de fleste bløde vævsskader er bindevævsskader og ikke muskelskader.

 

Når du bevæger dig, ændrer og vokser dine muskler sig, og det samme gør kroppens fascia på mekaniske kræfter.  Dit holdningsmønstre - posturale , følelser, tankemønstre og skader. Er dit bindevæv i en god sund og hydreret tilstand, har fascia evnen til at bevæge sig og glide uden begrænsninger. Men opstår der begrænsninger i bevægelsen af fascia, kan det føre til smerte og tab af rækkevidde af bevægelse. Kroppen er meget tilpasningsdygtig, og det er din fascia også. Sidder du foran computeren med foroverbøjet stilling længe nok, vil din krop (fascia) hjælpe ved at samle mere fascia for at understøtte det svage sted i denne stilling. 

 

Jo mere fascia = mere stivhed 
Jo mere stivhed = mindre bevægelse
Jo mindre bevægelse = mere fascia


Jeg tror, you got the picture!


 

Hvor ligger fascievævet placeret i kroppen?

De magiske Fasciastrukturerne findes over alt i kroppen, og omkranser alt andet væv. Det har ikke noget start eller slut, men er en stor sammenhængende vævsstruktur med forskellige tæthed og dybte samt funktion. 

 

Hvordan ser og hvor er fasciavævet placeret i kroppen? 


Beskrivelse af de fire typer af kollagen fasciaType 1. Superficel Fascia  

Denne type fascia ligger lige under huden i forskellige dybber og lag. Den løber og snor sig gennem hele kroppen og den primære fascia i kroppen med  ca. 90 %.  Du har helt sikkert haft fingrene i en kylling og set den hvide, silkeagtige membran af fascia lige under kyllingeskindet ?
Disse fibre af tæt fascia løber fra tåspidserne til hoved, fra højre hånd til  venstre hånd, indefra og ud og snor sig gennem kroppen. Hvilket danner et tæt netværk, der smyger sig på kryds og tværs overalt i kroppen og varierer i tykkelsen alt efter hvor vævet befinder sig.

 
Fascia-fibrene kan bevæge sig dynamisk, afspænde og strække, ligesom muskler.
 
Når fascien bliver tæt eller begrænset, kan den skabe spændinger og danne tætheder, som så trækker de nærliggende skeletstrukturer ud af den optimale stilling og komprimerer leddene, musklerne, nerverne og blodkarrerne. Hvis der er fedtvæv under huden, kan de fortættede fasciavæv samle lommer af fedtvæv, der måske ikke reagerer på kost og motion.


 

Type 2. Deep fascia

Denne primære meget fine spindelvævs-lignende fascia findes i hele kroppen. Den kan spænde og afspænde på samme dynamiske måde som muskelfibrene. Fasciaen trænger også ind og omgiver hjernen, organerne, brusk, blodkar, nerver, og den er i alle kroppens systemer. 
 


Hvis den omgivende fasciastruktur er tæt og forårsager kompression, kan de stærkt klæbende Interstructural deep Fascial fibre klistre sig til hinanden og trække i de omgivende strukturer. Disse adhæsioner kan hæmme funktionen i muskler, organer, systemer og strukturer.
Du se disse strukturer i køb fx. en bøf.  


        

 Type 3. Visceral Fascia
 

Denne slimede, Jell-lignende væv findes dybt mellem andet væv. Visceral fascia er den eneste fascia, der kan ændre egenskaber, som dokumenteret i denne video "Strolling under skind ". Den viscerale fascia interagerer med alle de omgivende strukturer og som den eneste fascia, er der en lille blod cirkulation. Visceral fascia er meget beskyttende i naturen og når det bliver meget spændtog tæt, vil det begrænse alle funktioner i de omkringliggende strukturer og systemer.
 

Type 4. Spinal Fascia


Er en blanding af de tre fascia - Structural Fascia, Deep Fascia og Visceral Fascia ligger omkring rygsøjlen. Denne Spinal Fascia er speciel, fordi det tætte fibrøse væv omslutter rygmarven. Den indsigt, giver en god forståelse for hvordan dynamiske bevægelser kan påvirke                    denne dybtliggende fascia i behandling af rygsmerter og nerveklæmning i forbindelse med spændinger og smerte omkring rygsøjlen.

Hvad kan du selv gøre for at arbejde med dit fasciavæv?

.
Bevæg dig ofte
Her tale jeg om at supplerer din træning med mere Fascia orienterede øvelser og varieret småbevægelser ind i din hverdag som muligt!  

Du kan f.eks. gå en tur i din frokostpause, stå op eller gå rundt, når du er i telefonen, stræk dig så ofte du kan i løbet af dagen.


Bevæg dig funktionelt
Brug din krop og væk dit indre lege barn både når du går, løber, hopper, klatrer, svinger og gynger samt løfter.  Få massage
Jeg vil foreslå manuel kropsterapi! 
Fordi forskning viser at manuel kropsterapi hjælper med at frigive begrænsninger i fascia. Min personlige favorit er Robert Schleip, der fokuserer på de mechano-receptorer, der findes i fasciaen, og hvordan det fascielle system og det autonome nervesystem er tæt forbundet, hvilket fører til ændringer i det fasciellevæv tonus og grundstofviskositet ved myofasciarelase kropsbehandling.

En myofasciarelease kropsbehandling fokuserer på at skabe balance i kroppen. Behandlingen løsner og genskaber de fasciale adhæsioner og forvrængninger. En stram og tæt fascia kan dreje og løse leddene og er ofte en forløber for mere alvorlige problemer som inflamation, ledbåndsproblemer, ryg- og nervepine, hævelse, begrænset bevægelsesområde og meget mere.

Når du masserer dig selv eller får massage, så skaber du bevægelse i de forskellige vævsstrukturer med det tryk der påføres og det får blodet og dermed også ilt til at strømme ud til disse områder hvilket får musklen til at slappe af.Bevæg og stræk din krops fascia

Jeg vil lige slå fast, at hver og en bevægelse træner og styrker bindevævet. Bevæger du dig for lidt, bliver bindevævet tæt og stramt, så det går ud på at holde bindevævet smidigt, elastisk og godt hydreret. Det vigtigste er derfor bevægelse, men også variation af dine bevægelser – både i hverdagen og i din træning. Her er der tale om variation både i form af hvilke øvelser du laver, tempo og belastning. Selv din hjerterytme og åndedrætsrytme stimulerer dit bindevæv. 

 

Vil du træne selv?

Kan du se, lær og træn med vores gratis videoer - HER

Det kan også betale sig at få personlig træning i hvordan du skal arbejde med lige præcis din krop. Dette tilbyder vores personlige træning og kropsbehandling eller træne med på et af vores holdtræninger.