Træning der virker!

 

Derfor elsker Mange RNR's træning - De elsker RNR's træning af én simpel årsag:

Fordi det virker og du bliver klog på dig og din krop!

 

Jeg bliver ofte spurgt, hvad det er jeg gør, som er anderledes i forhold til de mere almindelige træningsformer og genoptræning mange kender til – og hvorfor træningen virker og jeg har succes, med det jeg gør.
Det vil jeg forsøge at beskrive.

 

Succes med det jeg gør – og hvorfor det virker!


 
 

Jeg har gennem mange år arbejdet med kroppen både fysisk og mentalt (kropsbehandling og træning). Jeg differencerer mig en del fra den mere traditionelle kropsvejledning og træning.
Jeg arbejder psykomotorisk og tager altid afsæt i hele dig: din personlighed, dine livsforhold, tidligere træningserfaringer og målsætninger og en meget vigtig del - dine tanker omkring træning og fysisk forandring. Jeg ønsker, at du får det bedre, bliver gladere, sundere med en bedre kropsfunktion.

Det æstetiske ønske blive ofte sekundært, når først du kommer i gang med din træning. Du finder måske ud af at jagten på den flade mave og faste baller har forhindret dig i at finde eller holde moviationen til at træne og spise sundt. Mange oplever at stress har været den største forhindring for træning og vægttab.

Et personligt træningsforløb hos mig kan vække mere eksistentielle spørgsmål, der giver dig mulighed for at stoppe op, ''se hele dig selv'' og din livsstil med nye øjne. Måske er ønsket ikke den faste krop, men snare ro i kropen. Denne ro kan du få ved træning i studiet og/eller en gå tur og så kommer den faste krop helt af sig selv. 

”Mit hovedformål er altid, at forbedre din kropsfunktion både fysisk og mentalt. Min første prioritet er, at finde frem til problemets årsag. Jeg arbejder detaljeorinteret og går i dybden med mere end dine muskler – for dine musklerne er designet til at fungerer, så snart dit åndedræt, bindevæv og nervesystemet samt skelet fungerer.”Hvordan knækker du koden...?

Din træning kan bestå af nok så meget styrke, stabilitet og core-mavetræning, uden at det gør en basal forskel for din krop. Du bevæger dig fortsat med dine skævheder, fastlåste led og overbelaster stadig de samme steder i kroppen - du bliver bare stærkere, men bevarer dine såkaldte kompensationsmønstre. Du styrker dine muskler og led som allerede er stærke, så de svage muskler og led bliver svækket mere og mere. 

 

Hvad er et kompensationsmønstre?

''Du er ikke stærkere end dit svageste led''. Et kompensationsmønster betyder den måde din krop har fundet ud af at bevæge sig på ud fra den skade, skævhed eller daglig uhensigtsmæssige brug af kroppen, som vi alle er eksponeret for igennem årene. En smuk måde at forklare dette på er: ''at din krop fortæller din livshistorie'', som f.eks. kunne være: mange år med kontorarbejde, ketchersport, løb, cykling, ensidigt arbejde, stress osv. Vores krop er så genial, at den altid finder en vej til bevægelse. Dvs. kroppen skaber en kompensation ift. den optimale handlemåde for bevægelse, som ikke altid er den bedste.

For at ændre et kompensationsmønster arbejder jeg ikke kun ud fra at finde årsagen, men at knække koden til årsagen  – dvs. ændre årsagen til, at du fx ikke kan løbe, har ondt i knæ, hoften eller ryggen og bliver ved med at få hold i ryggen eller har nakke og skuldre smerter.


Jeg benytter samme fremgangsmåde både på hold og individuelttræning (dog ved individuelttræning fokuserer jeg kun på dig og din krop ) uanset om du er almindelig motionist eller dyrker topidræt. I dag benytter elite sportsverdenen detaljeorinteret-træning med stor succes og det har gjort underværker for deres teknikker og præstationer. Træning handler nemlig ikke kun om mere styrke, stabilitet og smidighed, men også om mobilitet for at opnå den ønskede power derfor er timingen af åndedrættet vigtigt. fx ved kast, spark, hop, sving osv.


Har du undret dig over Sirenas Willams Hu-lyd når hun svinger ketcheren? - det har jeg - det er en udånding der giver mere power i slaget.


I dag findes der et kæmpe udvalg af forskellige træningsformer hvor det ofte handler om at træne musklerne stærkere og fokuserer på de svage muskler og træne dem. Jeg nørder og ser de små detaljer og søger efter at finde årsagen til, at dine små muskler er svage.


Jeg arbejder med bevægeligheden i alle kroppens led. Jeg arbejder især med åndedrættet, der er essentenel for din evne til at stabilisere kroppen samt nervesystemet. Det giver en god kommunikation i kroppen, dvs. at musklerne får de rette beskeder fra hjernen. Jeg ser og arbejder med kroppens bindevæv og linjer, der bl.a. er basis for at musklerne fungerer optimalt. Når alt dette forbedres, vil din kropsholdning og muskler automatisk fungerer bedre.

Alt i alt forbedrer du din bevægelighed, bindevæv, åndedræt og nervesystem der giver dig en bedre kropsholdning, forbedret koordination, forøget styrke, stabilitet og timing til power. Hvilket vil resulterer i mindre smerte og risiko for at udvikle en skade.

 

Hvorfor er fascia vigtig?

 

Fascia er det materiale, der holder kroppen sammen og hjælper med at overføre kræfter i hele kroppen. Et bevægelsessystem kaldt tensegrity integrity eller biotensegrity, kommer fra udtrykket ´´spændingsintegritet´´, bruges til at forklare, hvordan meget lette materialer kan bruges til at skabe stor stabilitet, når de er tæt integreret. Med dette perspektiv, forklarer det rigtig godt kroppensbindevæv biotensegrity egenskaber.

Forestil dig et stort cirkustelt, hvor liner og tov var bindevæv der ikke skaber den rigtige mængde spænding til at holde stængerne (knoglerne) oppe - det ville få cirkusteltet til at falde sammen et eller flere steder. Hvorimod er spændingen ligeligt fordelt over hele teltet (kroppen) holdes den oppe, men hvis der er for meget spænding et sted, vil strukturen bryde sammen ved det svageste punkt.

Bindevævet har 10 gange flere sensoriske nerveender end dine muskler, og har stor indflydelse på din stillingssans - proprioception (hvordan du ved, hvor og hvordan kroppen er placeret uden at se), og de fleste bløde vævsskader er bindevævsskader og ikke muskelskader.
 
Når du bevæger dig, ændrer og vokser dine muskler sig, og det samme gør kroppens fascia på mekaniske kræfter. Dit holdningsmønstre - posturale, følelser, tankemønstre og skader. Er dit bindevæv i en god sund og hydreret tilstand, har fascia evnen til at bevæge sig og glide uden begrænsninger. Men opstår der begrænsninger i bevægelsen af fascia, kan det føre til smerte og tab af rækkevidde af bevægelse. 

Kroppen er meget tilpasningsdygtig, og det er din fascia også. Sidder du foran computeren med foroverbøjet stilling længe nok, vil din krop (fascia) hjælpe ved at samle mere fascia(spænding) for at understøtte det svage sted i denne stilling. 

Jo mere fascia = mere spænding  
Jo mere stivhed = mindre bevægelse
Jo mindre bevægelse = mere fasciaJeg tror, you got the picture! Læs mere om fascia/bindevæv - HER


Træningsredskaber

Jeg benytter og arbejder med mange forskellige redskaber, så du opnår det bedste resultat. Jeg bruger forskelligt Pilates udstyr, som Reformer og Tower samt forskellige bolde og foamroller– og jeg laver også øvelser helt uden nogen form for redskaber.


 
Individuelle træningsforløb - Sussi's kropsbehandling og træningsforløb

En beskrivelse af hvad det er jeg gør og kan, og hvad Sussi har opnåret ved fra start at kombinerer kropsbehandling og blid træning. I dag er det erstattet med reformer-træning samt bindevævstræning og bindevævbehandling.
Sussi har arbejdet på kontor i 30 år, hvilket har resulteret i en fastlåst lænd og ryg samt smerter i skuldre og nakke, der har fulgt hende i en årrække – og er nu var blevet forværret. For at Sussi kan bliver mere smertefri, er det vigtigt, at Sussi arbejder og bliver bevidst med sine ubalancer og skævheder.
Sussi skal arbejde med bevægeligheden i sine led, især sine hofter, bækken og ryg samt arbejde med sit åndedræt, så det bliver mere harmonisk.
Sussi skal arbejde med hele kroppen, helt nede fra fødderne og op, så kropsholdning og gang forbedres. Sussi skal ikke træne styrke, men fokuserer på de blide øvelser og korte gåturer samt mobilitet for at komme af med mange års ømhed og smerter.
Sussi mærker allerede en forbedring efter 3- 4 behandlinger, som mindre træthed og smerte i ryggen samt nakken efter en dags arbejde. Det er også blevet lettere at klare arbejdsdagen på kontorstolen.
Efter 10-12 gange følte hun, at ryggen var blevet meget stærkere og bevægelig.Lars's individuelle træningsforløb

Lars er triatlet og løber og cykler langt flere gange om ugen, hvilket kræver god bevægelighed i hofteleddene og naturligvis styrke, koordination, timing af åndedrættet.
Lars har i øvrigt smerter i hoften og achillessenen og tegn på hælsporre problem, hvilket han har haft over en lang periode. For at lars kan komme disse smerter kvit, er det vigtigt, at han får arbejdet med sine ubalancer og skævheder.
Lars mærkede efter første træning mindre smerte i hoften og fremgang i hans cykling. Hans kraft i pedalerne er langt bedre! Han var selv ret chokeret over, at den smule ''tøseøvelser'' kunne gøre så stor en forskel på noget, som han havde knoklet for i flere år. Lars kan nå rigtig langt, når han laver de rigtige øvelser.
Lars skal arbejde med hele kroppen, helt nede fra fødderne og op, især hans kropsholdning. Lars skal drosle ned på de lange løbe og cykelturer og stoppe den hårde core træning i en periode. Denne form for træning gavner ham ikke lige nu, tværtimod blokerer den for hans heling af hofte og achillessene problemet og for hans præstationer.
Lars kommer hos mig ca. 1 gang om ugen, og hjemme laver han et mindre træningprogram 2-3 gange om ugen.
Emilie's individuelle træningsforløb

Emilie henvendte sig for at få set på sine problemer i ryggen, der havde stået på længe – og nu var blevet forværret.
Emilie har ikke nogen decideret rygdiagnose, men har flere gange om året hold i ryggen – og følte sig dagligt træt og øm i ryggen. Desuden har hendes bækkenbund ikke fungeret helt optimalt, efter hun fødte sit andet barn som nu 3 år (første barn er 6 år).
Efter Emilie's 3-5 træningsgang, mærkede hun mindre træthed og ømhed i ryggen efter en dags arbejde. Hun har også fået mere energi til at klare både arbejdsdagen og familieliv.
Efter 10-12 gange følte hun en makant forbedring: ryggen og core var blevet stærkere – og hun syntes, det var blevet nemmere at løfte sin søn. Bækkenbunden var også begyndt at kunne holde bedre på vandet, men det krævede stadig fokus. Nu er Emilie ved at få mod på at løbe igen, og tabe de ekstra kilo, som aldrig rigtig kom væk efter graviditeten.
Udover at træne hos mig ca. 1 gang om ugen, laver hun også et kort træningsprogram derhjemme hver 2.-3. dag. Det er vigtigt at Emilie hele tiden er opmærksom på sin krop og især at få ro og søvn.
Emilie fortsætter den individuelle træning hos mig og er også startet holdtræning i studiet nu.
Et individuelt forløb

Et forløb hos mig kan være alt fra kort, eller kræve en længere periode, hvor du kommer hos mig ca. en gang om ugen, og samtidig arbejder med et planlagt træningsprogram derhjemme. Det er meget individuelt, hvor meget du har brug for, det vurderer vi sammen, når forløbet starter og jeg har fået et billede af din krop og dine ønsker.


Jeg er psykomotorisk terapeut og tager altid afsæt i hele dig: din personlighed, dine livsforhold, tidligere træningserfaringer og målsætninger og en meget vigtig del - dine tanker omkring træning og fysisk forandring. Jeg ønsker, at du får det bedre, bliver gladere, sundere med en bedre kropsfunktion. Jeg bruger bevægelse og kropsbehandling som redskab, men samarbejder også med meget dygtige behandlere, når der er brug for det.

 

Lene Dam er indehaver af Reform N Refresh og hun har ansvaret for den træning, som foregår i studiet.

Lene Dam er psykomortorisk terapeut og uddannet på højt niveau – og har den samme fleksible tankegang hele vejen igennem.

Du er altid velkommen til at kontakte mig og for en snak!


Læs mere om Reform N Refresh her - eller tale med os på telefon 23322722 eller skriv info@reformrefresh.dk.